Co je florbal?

Florbal je dnes nejrychleji se rozvíjejících sport v ČR a jeden ze tří na světě. Florbal hraje po celém světě více než 3 miliony lidí, ze kterých je 300.000 regis­trovaných hráčů. Ve Švédsku a Finsku již počtem hráčů překonal základnu ledního hokeje. Mezinárodní florbalová federace sdružuje 34 zemí od Finska přes Pákistán a Malajsie až po USA.

Je to sport pro mladé. Jednoduchý, zábavný a velmi dynamický. Hráči při zápase mohou předvést nejen taktiku svého mužstva, ale každý z nich i svoji techniku s řadou divácky atraktivních kousků. Proto je oblíbený jak mezi hráči, tak i mezi fanoušky v hledišti. A je to také jeden z mála sportů, který mohou hrát stejně dobře jak muži, tak i ženy.

Pravidla? Velmi jednoduchá, opravdu. Sežeňte pět hráčů s hokejkami (vyrobenými z umělé hmoty a kompositních materiálů) a jednoho brankáře bez hokejky klečícího na kolenou a střežícího branku velikou 160×115 cm. To bude tvůj tým. V normálních utkáních je tým obvykle složen z 10–20 hráčů.

Standardně se hraje na hřištích o rozměrech max. 40×20 metrů. Pro potřeby nižších soutěží však vyhovují rozměry až do minimální velikosti 36×18 metrů (basketbalové hřiště). Hrací plocha je buď z gumy nebo z parket. Hřiště ohraničují plastové mantinely o výšce 50 cm se zakulacenými rohy nebo lavičky o minimální výšce 30 cm. Zápas se hraje na tři třetiny, každá po 20 minutách (platí pro vyšší soutěže). Nutností pro oficiální zápasy jsou i dva rozhodčí.

Florbal patří k bezkontaktním sportům. Pravidla zakazují jakékoli vrážení, držení, sekání, hákování a jiné zákroky, běžné v hokeji či hokejbalu. Proto se během hry málokdy vyskytují zranění. Mnoho pravidel bylo převzato z jiných sportů. Dalo by se říci, že se vzalo vždy to nejlepší a spojilo se to všechno dokonale dohromady. Výsledkem je florbal.

Do jisté míry je florbal podobný hokeji. Ve hře se používá speciální lehká hůl z plastu a lehký plastový děrovaný míček. Branky se rozměry a provedením blíží brankám hokejovým. Brankář však nepoužívá hůl, klečí na zemi a míček chytá rukama. K jeho výstroji patří chrániče nohou a kolen, dlouhé kalhoty a obličejová maska, popř. helma. Může mít též rukavice z nelepkavého materiálu. Hráči v poli hrají oblečení do trička a trenýrek, na nohou mají halovou obuv a vytažené štulpny. Mohou se používat chrániče.

Styl hry se od hokeje rovněž liší. Ve florbalu se používá speciální způsob driblingu, při kterém je míček stále na forhendové straně hole a tudíž je hráč připraven kdykoli střílet nebo přihrávat. Střelba se stává účinnější, pokud hráč vystřelí tzv. „pružákem“, kdy se při vedení míče čepelí hole více opře o podlahu, čepel se ohne a při švihu dojde ke zvýšení energie vložené do střely. Hodně se uplatní individuální technika hráče a jeho schopnost přejít v souboji jeden na jednoho. Důležité je zrychlení, vedení míče, přehled a periferní vidění.

Krátká historie

Mnoho lidí si dnes dělá nárok na to, že florbal vynalezli. Pravda je, že kořeny lze hledat v USA na konci padesátých let 20.století. Mladíci hráli v halách s lehkým plastikovým pukem a hokejkami. Hra byla nazývána floorhockey. První turnaj se hrál v Michiganu v roce 1962. Když přišel tento sport do Evropy, byl puk brzy nahrazen míčkem z umělé hmoty, který je svým provedením téměř totožný s tréninkovým míčkem basebolistů.

Nový sport, florbal, byl nejprve hrán ve Švédsku (na začátku 70.let) ve školách nebo po práci. Tehdy se hrál na malé branky a bez brankářů (obdoba v ČR dříve oblíbeného „malého florbalu“).

Brzy se hra stala velmi populární a na konci 70.let začali vznikat jednotlivé kluby po celé Evropě. Na začátku 80.let se florbal stal více organizovaný a začali také vznikat národní svazy. První mezinárodní utkání bylo sehráno v roce 1985 a to mezi Švédském a Švýcarskem. O rok později byla založena Mezinárodní florbalová federace – IFF. Sport se rozvíjel a rozvíjí velmi bouřlivě. První mezinárodní turnaj, mistrovství Evropy 1994, se uskutečnil v roce 1994 v Helsinkách za účasti osmi týmů. Premiérové mistrovství světa v roce 1996 mělo ohromující úspěch, jehož zlatým hřebem byl finálový zápas, jemuž přihlíželo zcela zaplněné hlediště haly Globe ve Stockholmu.

Od té doby florbal stále roste. Nyní se hraje na různých úrovních na čtyřech z pěti obydlených kontinentů. Členy IFF se už staly státy jako USA, Kanada, Brazílie, Austrálie, či Nový Zéland. Na mezinárodní úrovni dominuje Evropa. Zlaté Švédsko zůstává vpředu, Finsko hájí pozici hlavního vyzyvatele. Švýcarsko stále odolává českému ataku na světové medaile.

Včetně neoficiálních lig na školách i jinde hraje dnes florbal celosvětově více než milion lidí.

 

[Zdroj: IFF a ČFbU]